zikir rindu; tandang bertemu; aku:

Author: Tok Tua Sakti /


Novelis Azizi Abdullah meninggal dunia
21 ogos 2011:

Novelis terkenal, Azizi Abdullah meninggal dunia pagi ini setelah dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) di Hospital Pulau Pinang sejak 11 Ogos lepas.

Penolong Editor Utusan Pengguna, Mohd Ridzuan Mohamad ketika dihubungi berkata Azizi, 69, meninggal dunia pukul 7.50 pagi di hospital itu.Allahyarham dimasukkan ke hospital berkenaan pada Mac tahun ini dan menjalani pembedahan jantung April.

Namun, keadaan allahyarham tidak stabil akibat komplikasi serangan kuman, kencing manis dan masalah buah pinggang.Azizi, bekas guru Pendidikan Islam, terkenal dengan novel "Seorang Tua di Kaki Gunung" ketika naskah itu dijadikan teks wajib sastera Tingkatan Lima kira-kira 20 tahun lepas.Mohd Ridzuan berkata jenazahnya dibawa pulang ke rumahnya di Taman Bersatu, Kulim, Kedah dan dikebumikan selepas zohor.

Allahyarham bertugas sebagai Editor Utusan Pengguna terbitan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) setelah bersara sebagai guru dan terus aktif berkarya menghasilkan novel serta kritikan politik berunsur satira. Dua novel terbarunya "Anak Belantera" dan "Badai Cinta", baru sahaja memasuki pasaran bebeberapa bulan lepas.

sumber ; Malaysiakini


dari blog = http://aziziabdullah.blogspot.com/

toktusakti: semoga tuan berada dalam lindungan Tuhan; dirahmati dan diberkati ....amin...
21 Aug 11, 18:33

p/s; dari tuhan kembali kepada Tuhan....

aku;
toktuasakti;
21 osos 2011;
21 ramadhan 1432H;
umah aku;
gua aku:

1 comments:

FaAz AwAnZ said...

salam ramadhan dan selamat hari raya:ank azamuddin cucu tok ayub

Post a Comment

Terima Kasih Atas Komen Anda...
^TokTuaSakti^